Три стъпки са заложени за овладяване на ценовия шок при горивата - сред тях отпадане на акциза за газа като моторно гориво и отстъпка при зареждане на бензин и дизел до определен лимит. Това засега са измислили от правителството, но с уловка - не е ясно дали въобще ще бъдат предложени. 

Превозвачите, както и обещаха, започнала национален протест днес, но за зла беда не бяха допуснати да влязат в центъра на София. Засега изглежда, че исканията им няма да бъдат удоволетворени, но  у нас - никога не се знае. 

Джо Байдън се притесни за Владимир Путин и това не е шега. Все пак, за да е ясно, трябва да кажем, че основният му дерт е, че руският самодържец "няма изход от войната в Украйна". 

ЕС продължава да не може да вземе единно решение за ембаргото над руския петрол. В прилив на необяснима енергия върховният представител на блока по външната политика Борел заяви, че е готов да свика извънредно заседание на Съвет „Външни работи“ на ЕС, ако до неделя не бъде постигнато съгласие по шестия пакет от санкции новите санкции срещу Русия. Заплаха за чудо и приказ...

Радев у дома е мек с Русия, но мине ли Калотина става истински ястреб. За пореден път се убедихме днес в това след неговата среща с Милош Земан. В Чехия президентът обяви, че "тази гресия изисква единен отговор в рамките на НАТО и ЕС, изисква дълбока и решителна трансформация на Алианса, нова стратегическа концепция с фокус източния фланг". Ти да видиш...

Кирил Петков е в САЩ и говори за енергетика. В този час той е на среща с Антъни Блинкен, а по-рано разбра от съветника по националната сигурност Джейк Съливан, че САЩ са солидарни с България срещу руския газов шантаж.